post

За трета поредна година Сингапур е най-скъпият град за живеене в света. Това показват данните от класацията на британския научен център Economist Intelligence Unit, информира BBC. Градът изпреварва в класацията Цюрих и Хонг Конг, които се класират съответно на второ и трето място, следвани от Женева и Париж.

Шестият най-скъп град в света е Лондон, следван от Ню Йорк.

Най-евтини са столицата на Замбия – Лусака, следвана от Бангалор и Мумбай в Индия, съобщава econ.bg

Рейтингът е съставен въз основата на цената на 160 стоки и услуги, включващи храните, облеклото, стоките за дома, козметиката, наемите, транспортните разходи, разходите за училище и детски градини.

Данните от изследването сочат, че транспортните разходи в Сингапур са 2,5 пъти по-високи в сравнение с тези в Ню Йорк. Въпреки че Сингапур е най-скъпият град, разходите за живеене там са били с 10% по-ниски в сравнение с Ню Йорк, отколкото година по-рано.

От Economist Intelligence Unit отчитат значително раздвижване в подредбата. Според експертите това се дължи основно на икономическите фактори, които са оказали влияние на икономиките на страните. Сред тях са стабилността на щатския долар и обезценяването на валути, както и падащите цени на петрола и суровините, и геополитическата несигурност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *