post

Във връзка с изпълнение на централния участък от проекта за третия лъч на метрото в София се въвежда временна организация на движение.

От 22 март 2016г. се въвежда временна организация на движение във връзка с изграждането на МС 14 в района на „Красно село“ на бул.“Гоце Делчев“ и ул.“Житница“. За изпълнение на южната рампа на пресичането на две нива и на част от подлезните връзките под бул.“Цар Борис Трети“ за срок от 8 месеца се затваря бул. „Гоце Делчев“, през които период ще бъде изпълнена и пътната част на новото влизане и излизане на бул. „Цар Борис Трети“ от бул. „Гоце Делчев“. Успоредно с това за срок от 14 месеца ще се стесни бул.“Цар Борис Трети“, като едновременно с това ще се изпълняват и строителните работи по метростанцията ситуирана под ул. „Житница“ северно от кръстовището.

От 27 март 2016г. се въвежда нова организация на движение във връзка с изграждането на две метростанции – МС 9 при кръстовището на бул. „Патриарх Евтримий“ и ул.“Граф Игнатиев“ и МС 10 при кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“. Временната организация е за срок от 14 месеца. Съгласно тази организация бул. „Васил Левски“ става двупосочен включително в участъка на пътния тунел пред НДК. В този тунел ще преминава двупосочно както автомобилното движение, така и еднопосочно движещата се преди това през него тролейбусна линия. За гарантиране на посочения минимално възможен срок на тази организация на движение е предвидено носещите конструкции на тези две станции да се изградят по т.н.”Милански” метод, при който първоначално се изграждат надлъжните шлицови стени и покривните плоча на конструкциите. След това при възстановено движение над станциите ще продължи изпълнението на изкопните работи, на останалите конструкции и на довършителните работи.

Заради изграждането на третия метродиаметър в организацията на движението се въвежда промяна, както следва:

От 22.03.2016 г. в район „Красно село“ се затваря

– бул. „Гоце Делчев“ от бул. „Цар Борис III“ до ул. “Княгиня Климентина“

– ул. „Житница“ до ул. „Кюстенджа“

Променят се маршрути на автобусни линии 73, 83 и 102, както следва:

Автобусна линия 73 – в посока ж.к. „Гоце Делчев“: от ж.к. Овча Купел 2 по маршрута си до кръстовището ул. „Любляна“ / бул. „Овча Купел“, надясно по бул. „Овча Купел“, наляво по бул. „Цар Борис Трети”, надясно по бул. „Братя Бъкстон“, наляво по ул. „Тодор Каблешков“, наляво по ул. „Ген. Стефан Тошев“, надясно по бул. „Гоце Делчев“ и по маршрута си до ж.к. „Гоце Делчев“- двупосочно.

Автобусна линия 83 – в посока Зоопарка: от Хюндай България по маршрута си до кръстовището бул. „Константин Величков“ / бул. „Възкресение“, по бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ през тунела под бул. „цар Борис Трети” и ул. „Св. Георги Софийски, надясно по бул. „България”, наляво по бул. „Гоце Делчев“ и по маршрута си до Зоопарка. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. “Акад. Ив. Евст. Гешов” и бул. “Цар Борис Трети”.

Автобусна линия 102 – в посока Студентски град: от ж.к. “Овча Купел 2” по маршрута си до кръстовището ул. „Житница“ / бул. „Овча Купел“, наляво по бул. „Никола Мушанов“, надясно по бул. „Възкресение”, надясно по ул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ по тунела по бул. „Цар Борис Трети” и ул. „Св. Георги Софийски, по бул. „Петко Ю. Тодоров“, наляво по ул. „Бяла черква“ и по маршрута си до Студентски град. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. “Акад. Ив. Евст. Гещов” и бул. “Цар Борис Трети”.

Автобусите от линии 73, 83 и 102 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променените участъци от маршрута.

Изместват се спирки „Красно село“ с код 0636, 0638, 0639 и 0640 за автобусни линии 63 и 260 и трамвайни линии 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовище ул. „Житница“ – бул. „Гоце Делчев“ – бул. „Цар Борис Трети”.

Закриват се спирки:

– двупосочна „Балканкар АД“ с код 0564 и 0569, на ул. „Житница“ ;

– двупосочна „АП Земляне“ с код 0079 и 0080, на ул. „Житница“ ;

– двупосочна „ж.к. Красно село“ с код 0637 и 0641, на бул. „Гоце Делчев“.

От 27 март 2016 г в зона Център се въвеждат следните промени в организацията на движение

– Забранява се движението по бул. „Патриарх Евтимий“ от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис I”

– Забранява се движението по бул. „Патриарх Евтимий“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Хан Крум“. Движението по бул. „Васил Левски“ от ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“/ тунела под Националния дворец на културата / до Петте кьошета, става двупосочно. Двупосочно от там ще преминават и тролейбусите с номера 1, 2, 8 и 9. Спирката на бул. „Патриарх Евтимий“ при кино „Одеон“, както и тази при бул. „Витоша“, се закриват.

– Бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка между бул. „Витоша“ и ул. „Ангел Кънчев“ става двупосочен. Закрива се съществуващата „Синя зона“ в този участък.

– Движението в тунела под НДК става двупосочно, като изходът от тунела в посока бул. „Черни връх“ ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили. Трамвайното движение през тунела се закрива.

Трамвай номер 6 се движи с променен маршрут до жк „Иван Вазов“

Тролейбусна линия 9 – в посока пл. Сточна гара, линията няма промяна в маршрута. В посока ж.к. „Борово“: от ул. „Константин Стоилов“ през пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“ (през тунела), бул. „Ген.М.Д.Скобелев“, наляво по бул. „Прага“ и по маршрута си.

Разкриват се нови временни спирки в посока бул. „Прага“ за тролейбусни линии 1,2,5, 8 и 9 на бул. „Васил Левски“, преди ул. „Данте“ и на бул. „Васил Левски“, непосредствено преди ул. „Г. С. Раковски“.

Живущите в района на „Синя зона“ ще могат да паркират в подзоните:

Поради въвеждането на двупосочно движение по бул. „Васил Левски“ от кръстовището му с бул. „Патриарх Евтимий“ и по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до кръстовището при Петте кьошета се закриват местата за кратовременно паркиране по бул. „Васил Левски“ от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Патриарх Евтимий“.

Разкриват се нови места за паркиране в следните участъци на бул. „Патриарх Евтимий“:

от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев“ в северно платно,

от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Скобелев“ в южно платно ,

от ул. „Хан Крум“ до ул. „6-ти септември“в северно платно,

от ул. „6-ти септември“ до ул. „Г. С. Раковски“ северно платно и

от бул. „Витоша до ул. „Фр. Нансен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *