post

Компанията за анализи IHS Inc. ще се слее друга компания от бранша – Markit за 5,5 млрд. долара в поредната консолидационна сделка в компаниите от сектора, предаде Bloomberg. Акционерите на IHS ще получат дял от 57% в обединената компания, а тези на Markit – останалата част, обявиха от двете фирми в изявление. Обединената компания IHS Markit ще бъде със седалище в Лондон и спроед финансовото им представяне от 2015 г. приходите на обединото дружество за 2016 г. ще достигнат 3,3 млрд. долара.

IHS изготвя анализи в сферите на финансите, космическата техника, автомобилостроенето, енергетиката и технологиите. Markit от друга страна се занимава с изготвянето и публикуването на финансови анализи, включително на кредитни суапове, пише econ.bg.

Компаниите, занимавщи се с изготвянето на анализи и обработване на данни стават все по-търсен актив на пазарите в контекста на спадащата доходност на активи като акциите, предвид голямата конкуренция между потребителите. През декември миналата година бяха осъществени други две сделки в сферата, при които Intercontinental Exchange закупи Interactive Data Holdings Corp., която се занимава с оценка на облигации, и енергийната тредърска фирма Trayport за сумата от 6 млрд. долара.

„Всеки очаква приходите в тази сфера да нарастват“, коментира главният изпълнителен директор на компанията за фючърси Global Markets Exchange Group International LLP. Хирандър Мисра. Правителствените регулации в сферата на търговията с акции доведе до отлив на сделки от банките и прехвърлянето на немалка част от обмена на електронни трейдинг платформи. „Става все по-трудно да се анализират и оценяват инструментите. Това е добра новина за компаниите, занимаващи се с обработка на данни“, допълни още Мисра.

Очаква се IHS Markit да постигне синергии на стойност 125 милиона долара към края на 2019 г., посочват компаниите в изявлението си. Те очакват да постигнат това посредство, интегриране на корпоративни функции и редуциране на разходите за технологии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *