post

Над 50 милиона лева частни инвестиции са направени от малки и средни предприятия в община Велико Търново през последните пет години. Това обяви заместник-кметът Снежана Данева по време на конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 година“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Областния информационен център. Тя обясни, че са разкрити повече от 500 търговски обекта. Разширени са търговски и производствени бази. Данева посочи, че местната власт, държавата и бизнеса са добри партньори. В община Велико Търново се прави всичко възможно за поощряване и подпомагане на малките и средните предприятия. „Те са гръбнака на икономиката и ние сме наясно с това”, коментира още заместник-кметът. В дискусията се включи още доц. д-р Любомира Попова, заместник-областен управител.

На проблемите в Европа гледаме като на възможности. Някъде от пазара се изтеглиха поради геополитически причини определени държави и се появиха ниши за нас. През миналата година направихме рекорден за всички времена износ в размер на 45 милиарда лева, заяви зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов. Той допълни, че над 60 процента от износа ни е за Европа.

Възможности за установяване на бизнес контакти са основно панаирите и изложенията. От тази година ИАНМСП предвижда самоучастие за фирмите на международни панаири. Така бизнесът прецизира своето представяне и ще бъде по-взискателен към нас, подчерта Стоянов.

Конференцията се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и е част от националната информационна кампания „Успешни заедно”. Тя се провежда съвместно с Областния информационен център във Велико Търново.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *