post

“С готвената реформа в системата за заплащането за ползване на републиканската пътна мрежа, въвеждането на ТОЛ системата и електронните винетки, се планира една голяма част от третокласната пътна мрежа да бъде освободена от заплащането на електронни винетки”.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR инж. Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ. По думите му средствата, събрани от винетките и тол таксите, ще бъдат насочени в ремонтите на второкласната и третокласната пътна мрежа в страната.

Златев подкрепи въвеждането на тол системата с аргумента, че този тип заплащане за ползването на пътищата е най-справедлив спрямо водачите:

“Този, който пътува повече и е респективно по-тежък и руши повече, той заплаща и по-висока такса. ТОЛ-таксата ще се заплаща от товарните автомобили, като това е такса за преминато разстояние в зависимост от големината на товарните автомобили и от еко нормите, които покриват. За леките автомобили, които са до три тона и половина, остават досегашната форма за заплащане, която е на база време, но тогава ще бъдат заменени съществуващите досега винетни стикери с електронна винетка. Ще бъде достатъчно потребителят да даде само регистрационния номер на своя автомобил по различни начини – на гише, чрез смс, интернет. Така че само с тази ифнормация той да бъде регистриран в системата”, поясни Златев, цитиран от Кросс

За улеснението на воадчите, преди окончателното въвеждане на тол сисметата, ще бъдат проведени разяснителни кампании.

Очаква се новата система да бъде въведена в рамките на следващата година. А до тогава от АПИ ще продължават да следят за нарушители на пътя:

“Номерът на винетката е обвързан при закупуването с регистрационния номер на автомобила. Ако при проверка на органите на КАТ се установи различие между номера, който е посочен при закупуването на винетката, с номера който в момента се експлоатира, тогава този ползвател ще бъде регистриран като нарушител”, разясни Златев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *