post

10 млн. долара е цената, на която е обявено за продажба австралийско село. Новият собственик ще получи с него десетки къщи, езеро, пълно с риба и бонус 35 крави от породата Шотландско високопланинско говедо, известни със своята рунтава козина. Населеното място се казва Таралеа и е с размери от 145 хектара. Намира в сърцето на щата Тасмания, информира AFP.

„Никога до сега не съм продавал село“, споделя агентът по недвижими имоти Джон Блеклоу.

Селото е пуснато в продажба през миналата седмица, но вече има редица заможни потенциални купувачи – както компании, така и частни лица от различни краища на света като Австралия, Китай, Хонконг и Сингапур.

Селцето е построено през 20-те и 30-те години на миналия век, за да осигури дом на близо 2000 работници от язовири и електроцентрали в южната част на Тасмания. След като поддръжката на тези съоръжения става автоматизирана, персоналът вече не е необходим, информира БГНЕС.

Селото е купено от предприемача Джулиън Хомър, който възстановява сградите му в стил „арт деко“ и го превръща в туристическа дестинация.

„Той най-накрая завърши програмата си за възстановяване, която му отне 13 години, така че целият град с всички 33 сгради и инфраструктура, е направен с много високи стандарти“, каза още Блеклоу.

Таралеа, което според агентите си има печалба от около 2,1 млн. австралийски долара годишно, в момента няма постоянни жители, а само персонал, свързан с грижите за туристите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *