post

Собственикът на сграда – паметник на културата, ще може да сключва договор с общината, за да бъде ремонтирана със средства от различни фондове. После обаче обектът ще бъде предоставен за ползване за обществени цели. Това ще предложи Столичната община за справяне с казуса с рушащите се паметници на културата. Сериозен остава проблемът със сградите, чийто собственици разполагат със средства, но не ги поддържат, съобщи за “Хоризонт” заместник-кметът Тодор Чобанов:

“Като къщата на Яворов, къщата на Фингов, като Захарна фабрика. Тук не става дума за хора, които са наследили тези имоти от своите прадеди или са им били реституирани, които просто нямат пари, защото по-често става дума за такъв вид проблеми. Тук говорим за фирми, за инвестиционни компании, за групи с възможности, които би следвало да бъдат пример за обществото. Вече са факт от последните дни нови глоби, които ще ги оповестим при първа подходяща възможност. Става дума за налагане на максималната санкция от 100 000 лева на собствениците на някои такива сгради. Внесли сме три сигнала до момента: за къщата на Фингов, за къщата на Яворов и за Захарна фабрика”, каза той.

Обсъжда се и възможност чрез нормативни и законодателни промени Столичната община да придобива собствеността върху къщите – паметници на културата, ако собственикът им не изпълни проект за възстановяване. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, обясни:

Това ни предстои да извървим като път в рамките на тази година. Разбира се, ако са необходими законодателни промени, ние ще направим необходимото да  запознаем нашите народни представители за това от каква подкрепа се нуждаем от Народното събрание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *