post

Инвестициите в бизнес имоти отбелязаха най-силното си първо тримесечие за последните 7 години със сделки за доходоносни активи и парцели за строителство на обща стойност € 92 млн. Това показват данните за първото тримесечие на 2016 г. на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

По данни на компанията подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти бе € 285 млн. Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки.

„През първото тримесечие наблюдавахме повишена активност във всички сегменти – интересът към парцелите остава силен като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи. Добър знак е, че чужди инвеститори, които вече са на българския пазар разширяват дейността си снови сделки и търсят още възможности“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

По думите му българският пазар е интересен за инвеститори, които вече са в региона или на местния пазар и се стремят да диверсифицират портфейлите си. Като цяло купувачите имат реалистична оценка за пазара и се насочват към имоти с потенциал за развитие. Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти също тече с високи обороти и поддържа активността на пазара на парцели.

Сред по-значимите сделки през тримесечието бяха придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners, покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital, както и сделката за Retail Park Plovdiv с „Баумакс България“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *