post

При наличен финансов ресурс и при добра организация строителството на магистрала „Хемус“ може да бъде довършено до 5 години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ. По думите й една от основните пречки ще е отчуждаването на имотите, което може да проточи във времето изграждането на аутобана.

Тя посочи, че започват ремонтите на моста на Елешница, а в края на месеца идва ред на Витиня и Ечемишка, които не са ремонтирани от 40 г.

Ще бъде ремонтиран и пътят по направлението Добрич – Варна. Приоритетни участъци са и Кресненското дефиле и пътят Русе – Бяла. Тя посочи, че до края на годината планираните ремонти трябва да бъдат завършени.

Предстоят ремонти на участъците Плевен – Ловеч, Габрово – Севлиево и няколко пътища в община Велико Търново. В Разградско също има няколко пътища в критично състояние, които ще бъдат рехабилитирани.

Министърът посочи, че 2016-та ще е годината на Северна и Северозападна България, като почти 100 млн. лв. ще бъдат реализирани в пътната инфраструктура на Северозападна България.

В участъка Враца – Видин най-критичната точка е в Димово, уточни Павлова. По думите й градът стои разкопан от 4 г. и е по-зле от лунен пейзаж.

„Общината не си довърши проекта за водния цикъл и градът остана разкопан. Затова ще бъде направен ремонт на целия участък в Димово, включително ВиК инфраструктурата“, подчерта министърът.

Участъкът към Белоградчишките скали също ще бъде ремонтиран, както и пътят Враца-Криводол. В допълнение ще бъде ремонтиран и Петрохан, и пътят от Враца за пещерата Леденика.

Министърът каза още, че около 370 милиона ще бъдат инвестирани чрез бизнеса. С тези пари се създават няколко фонда за градско развитие – един фонд за София, един фонд за Северна България, един фонд за Южна България и един фонд за развитие на туристическата инфраструктура.

„Във всички тях – един гаранционен фонд за да подкрепим проекти. Там вече ще е активната роля на бизнеса. Бизнесът да е този, който да кандидатства, да получи дългосрочно нисколихвено кредитиране, което ние да сме платили през програмата за проекти, свързани с градско развитие“, заяви Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *