post

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз доведоха до рязък спад на акциите на компаниите за недвижими имоти в петък, съобщава агенция Reuters. Това е знак, че очакваното охлаждане на пазара на жилищни и търговски площи – основна движеща сила на икономиката в продължение на години, ще се задълбочи. Купувачите са в изчакване, търсенето и продажбите намаляха, а цените на имотите започнаха да падат.

Още преди референдума поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС предупредиха, че цените на жилищата могат да паднат, ако страната гласува да напусне Общността. Пазарните анализатори отчетоха по-малко сделки на пазара още при подготовката на референдума и според тях това ще се задълбочава.

От UBS посочват, че негативното въздействие на Brexit върху пазара на търговски имоти ще забави темпа на ръст на БВП, а оттам ще повлияе и върху дългосрочното нарастване на заетостта и бъдещото търсене на офис площи.  От KPMG също прогнозират, че апетитът на компаниите да подписват нови договори за наем и разширяване на офиси ще намалее, особено ако Великобритания напусне ЕС и Лондон отслаби позициите си на световен финансов център.

Според някои брокери обаче настоящата ситуация може да не е толкова лоша за пазара на наеми. Те очакват активността на местните купувачи да остане ниска, както и наемния пазар, но смятат, че може да има по-голям интерес и обем сделки от чуждестранни купувачи заради поевтиняването на паунда. Това прави британските имоти по-евтини за чуждестранни инвеститори, които плащат в долари или евро.

Жилищният пазар в Обединеното кралство в момента също отчита спад в продажбите, а купувачите се в позиция „изчакваме, за да видим какво ще се случи“, съобщава Independent, като се позовава на наблюденията на местни експерти по недвижими имоти.

Предполага се, че ипотеки ще поскъпнат и ще се отпускат по-трудно, тъй като кредиторите планират да затегнат контрола върху кредитирането през периода на несигурност. Решението на британците да напуснат ЕС най-сериозно се отразява на пазара на жилища в Лондон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *