post

Жилища за работници ще се изграждат в „Тракия икономическа зона” (ТИЗ) край Пловдив, съобщава econ.bg.

Проектът предвижда на първия етап да се построят 85 апартамента, които впоследствие ще достигнат 250.

„В тях ще бъдат настанени квалифицирани кадри, които няма къде да живеят, но са нужни за бизнеса”, обясни създателят и съуправител на зоната Пламен Панчев.

Идеята е компании да наемат от ТИЗ квартирите и да ги предоставят на свои служители. Те пък от своя страна ще могат да ги купят, като теглят кредит с подкрепата на работодателите си. 10 от най-големите фирми в „Тракия икономическа зона” застават зад проекта за жилища за индустрията, който кандидатства за финансиране от програма „Джесика”.

Около 8 млн. лева ще струва построяването на един блок с домове за работници. Планирани са още два. Според Панчев ефектът ще е задържане на кадрите в зоната, което ще осигури устойчивото й развитие в бъдеще.

Прогнозите са, че в следващите 10 г. в зоната ще бъдат вложени над 1 млрд. евро и ще се отворят повече от 30 000 работни места.

На територията на ТИЗ се простира на 10,7 млн. кв. м и обхваща 6 индустриални зони в Пловдивска област, информира „24 часа“. Зоната предоставя за нови инвестиции 7 400 000 квадратни метра свободна площ, както и готови производствени, логистични, търговски и офис помещения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *