post

От днес софиянци и гостите на града ще могат да се придвижват с метро по още една нова отсечка. В 11:30 ч. официално ще бъде открита метростанция “Витоша” в кв. “Хладилника” ще бъде официално открита. Така общата дължина на линиите на софийското метро вече е 40 км и има 35 спирки.

Станцията има 6 входа – четири от които са от към ул. “Сребърна”, а останалите 2 се намират на кръстовището на булевардите “Тодор Каблешков” и “Черни връх”. Очаква се тя да бъде една от най-натоварените станции на втората линия на метрото, с около 20 хил. пътуващи в работни дни. “В момента, метрото се ползва от около 330 000 пътника дневно в работни дни, очаква се той да надхвърли над 350 000”, коментира пред БНТ директорът на “Метрополитен” Стоян Братоев.

На официалната церемония по откриването на новата метростанция ще присъстват премиерът Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и др.

Плановете са до есента на 2019 г. да бъде готова и третият лъч на метрото между кварталите “Хаджи Димитър” до “Овча Купел”. Предвид мащабното строителство на линията от няколко месеца насам движението на ключови места и кръстовища в София е доста затруднено, което ще продължи до приключването на строежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *