post

„Откриването на световния демонстрационен център за технология за добив на фосфати Технофос на територията на индустриална зона Девня е показател в глобален мащаб за това как едно индустриално производство чрез средствата на иновациите може да създава екологически чиста околна среда“. Това каза от името на министъра на икономиката Божидар Лукарски неговият икономически съветник Владимир Каролев по време на официална церемония по откриването на Технологичен и Иновационен Център Технофос.

Това е първата по рода си международна демонстрационна база за развойна дейност и новаторски разработки в производството на фосфати, изградена от белгийската група Екофос (Ecophos) с инвестицията от  10 млн. евро. Центърът ще разполага с пилотна инсталация, която включва всички модули на технологичния процес и може да демонстрира цялостните решения, които компанията предлага на своите клиенти. „От икономическа гледна точка, той превръща района на Девня в топ локация за света на фосфатите, където заинтересованите партньори от цял свят ще идват, за да им бъде представена иновацията.“, допълни Каролев. По думите му заводът в Девня е пример за това как пресечната точка между науката и бизнеса създава  икономическа цялост, конкурентоспособност и утвърждава стандартите на кръговата икономика, която от най-голямо значение за страната ни.

Той подчерта, че Министерство на икономиката отдава приоритетно значение на науката, иновациите и развойните процеси като модел на бъдещето.

На събитието присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Варненска област Стоян Пасев и кметът на Девня Свилен Шитов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *