post

София вече има около 1 млрд. лв. гарантиран за новия програмен период, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на форум за строителството през 2017 г.
Форумът е организиран от Камарата на строителите в България.
Голямото предизвикателство, което стои пред Столичната община, е качественото изпълнение на проектите.
В новия програмен период София ще продължи да бъде лидер в развитието в използването на европейските средства за инвестиции в града, отбеляза Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.
София е бенефициент на първия одобрен проект на новата оперативна програма “Транспорт” за метрото. До този момент за най-екологичния транспорт са одобрени 752 млн. лв., съобщи кметът.
Като включим и вече подписания договор по ОП “Региони в растеж” за градска среда, както и проектите за енергийна ефективност, които са на обща стойност 240 млн. лв., в София вече има гарантиран около 1 млрд. лв. за новия програмен период, изтъкна столичният кмет.
Тя информира, че е в ход процедурата за изготвяне на прединвестиционното проучване по ОП “Околна среда”, което ще позволи привличането на около 0,5 млрд. лв. за развитие на ВиК мрежата.
Ще продължим да използваме максимално от финансовите инструменти, посочи кметът. София вече има практика в това отношение, отбеляза тя. Чрез общинските търговски дружества ние инвестираме в публична инфраструктура.
Столичният кмет каза още, че продължава да се работи по Националната програма за подобряване на енергийната ефективност. В София вече са сключени договори за целево финансиране на 161 сгради.
За 91 от тях са сключени договори за техническо и енергийно обследване. Обявени са обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за 33 сгради. Избрани са изпълнители и са сключени договори за шест сгради, съобщи кметът Фандъкова.
Тя каза, че преди няколко дни Столичната община получи потвърждение за кредитния си рейтинг, което позволява инвестирането на собствени средства.
Кметът Фандъкова посочи, че през следващата година ще се освобождава наземната част от строителството на метрото и има готовност в строителната програма на общината да бъдат включени ремонтът на бул. “Дондуков” и на ул. “Граф Игнатиев”, както и връзките с Околовръстния път.
“През идните 9 месеца ще бъде разработена цялостна визия за развитието на София”, обяви по време на форума главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Той обясни, че се работи по изграждане на много велосипедни трасета.
По думите му в момента се работи по два големи европейски проекта за зоните 2 и 4. Зона 2 включва ул.”Граф Игнатиев“, ул. “Солунска“, ул. “Шишман“ и ул. “6-ти септември“. Заедно с подмяната на настилките, там ще се извърши един огромен обем инвестиции в подземната инфраструктура. Водопроводът по ул. „Граф Игнатиев“ е от 1911 г.,посочи архитектът.
Главният архитект на София отбеляза, че градът е завзет от автомобили и освобождаването на историческия център от коли ще доведе до връщането на хората в градската среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *