post

В момента в България в процес на саниране са около 3000 панелени блока. Това обяви управителят на „Сен Гобен констракшън продъктс България“ инж. Снежана Семова в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ, за да бъде успешен проектът за саниране и повишаване на енергийната ефективност на наличните блокове в България, самата община трябва да има добре подготвени технически кадри, тъй като те трябва да съблюдават не само тръжните процедури, но след това и реализацията. Тя обясни, че общините са потърсили експертизата на съответните компании в тази посока.

„Направили сме няколко срещи, обучавали сме техните екипи. Не случайно, преди да стартира самият процес, заедно сме правили срещи със собствениците в съответните блокове”, отбеляза инж. Семова. По думите ѝ едно добро сътрудничество между бизнеса и местната власт ще бъде ключът към реализирането на този проект, който се очаква да приключи през 2018 г.

Националната политика за устойчиво развитие на градовете и околната среда е недостатъчна, коментира от своя страна управителят на ДИДПРОЕКТ арх. Иван Иванов. По думите му в Германия например има безлихвени кредити, но никъде няма 100% финансиране от страна на държавата, както е в България, Арх. Иванов обърна внимание също така, че не се правят тестове и оценки дали санираните сгради функционират като енергийно ефективни.

По думите му един от начините за постигането на устойчиво развитие на градовете е чрез икономия наенергия – не само в жилищните, но също така и в офис сградите. „Изкопаемите горива се изчерпват, така че освен да се обърнем към икономия на енергия или използването на такава от ВЕИ източници, нямаме друг избор. Това е бъдещето”, каза той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *