post
Готовите жилища в София са с по-ниска цена от средната на имотите в строеж.
Това показва проучване на инвестиционна компания, която строи нови жилищни сгради в столицата и ги продава на зелено, съобщава “Медиапул”.

Жилищата с Акт 16 в София, построени преди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 евро/кв. м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро/кв. м, сочат данните за изминалото тримесечие.

От компанията обясняват, че новите жилища се строят на база на клиентски изисквания, а не на индивидуални решения на инвеститорите. Затова и цената на новите жилища е по-висока.

Според проучването aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи. Едната са тези, които купуват първото си жилище, а другите, които търсят промяна в качеството на живот.

За купувачите на първи дом съотношението цена-качество е водещо. Те действат в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища.

Тези, които търсят по-хубаво жилище, имат по-високи изисквания и критерии за оценка – разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори кои са им съседите. Активността на тези купувачи стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено.

Като фактор за покупка на ново жилище от голямо значение е наличието на гараж заради намаляващите възможности за паркиране и сигурността на автомобила. Цените на гаражите в обекти ново строителство се движат межу 10 000 и 14 000 евро в София.

Отстъпки при покупката на жилища на зелено се правят все по-рядко и в същото време са необвързани с етапите на плащане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *