post

През 2017 г. ще започне реализацията на проектите по ОП “Региони в растеж”, като с около 50 млн. лева ще бъде направена цялостна модернизация на 16 общински училища и на 10 детски градини и изцяло ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в тях. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на пилотен проект за внедряване на интелигентна система за енергийна ефективност в столичното 119-то Средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”, информира investor.bg, позовавайки се на БТА.

През тази година по програмата за енергийна ефективност Столичната община е инвестирала чрез бюджета си около 3 млн. лева за реализиране на мерки за енергийна ефективност в 14 училища и в 12 детски градини в София.
От тази година е започнала и подмяната на отоплителните инсталации, работещи скъпо и неекологично с мазут и нафта в училища и детски градини в крайни квартали на София.

В тях вече ще се използват за отопление възобновяеми енергийни източници и други алтернативни отоплителни системи. Тези системи ще работят с природен газ и с екопелети, обясни кметът Фандъкова. Тя разказа за европейски проект за локални отоплителни инсталации, използващи различни алтернативни горива – дървесни пелети, които са от общинския горски фонд.

Проектът ще се осъществява в четири училища, в две детски градини и в една детска кухня в районите “Кремиковци”, “Нови искър” и “Панчарево”, като до 20 октомври трябва да бъдат подменени котлите за отопление в тях.

От днес работи и новата инсталация на “Хан Богров”, която е за производство на екопелети, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя добави, че вече са произведени 200 килограма екопелети, като капацитетът на производство е 14-15 тона на месец. Тези екопелети се произвеждат от клоните на дърветата в общинските паркове и гори, които се почистват. Фандъкова отбеляза, че екопелетите ще се използват по пилотен проект за отопление в общинските училища и детски градини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *