post

Икономическият и бизнес център на Виетнам град Хошимин има голям интерес към инвестиции и съвместни производства в областта на високите технологии и в тази сфера има много възможности за инвестиции и съвместни проекти. Перспективи за сътрудничество има и в областта на инфраструктурата и управлението на транспорта, които са проблемни за многомилионния град. Това заяви председателят на Народния комитет на града Нгуен Тханх Фонг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението му във виетнамския град начело на българска делегация.

Министър Лукарски обясни, че инфраструктурата и контролът на транспорта са сфери, в които България има утвърдени стандарти и пое ангажимент да насочи вниманието на българските фирми към тези области, както и към областта на високите технологии. Той напомни, че с министъра на индустрията и търговията на СР Виетнам  Чан Туан Ан са се уговорили за провеждане на бизнес делегация през 2017 г. и покани фирми от Хошимин да участват в делегацията, за да може да обсъдят конкретни проекти. И двамата изразиха надежда, че срещите между българските и виетнамските компании ще станат регулярни.

Град Хошимин динамично развива икономиката си. Най-голямото пристанище и най-голямото летище на страната са в града. Разполага с железопътна гара и са изградени автомагистрали до провинциите около града. Икономиката на града и района около него се разви през последните 20 години много бързо, благодарение предимно на големите чуждестранни инвестиции. В резултат на това, ускорено развитие получиха химическата, машиностроителната, захарната, хранителната и нефтената промишленост. Днес в град Хошимин живеят около 12 милиона жители, а с околните селища населението му нараства до около 15 милиона души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *