post

София ще върне блясъка на две от емблематичните за града бани – „Овча купел” и „Горна баня”, съобщава КРОСС. Това ще стане след като от Министерството на здравеопазването прехвърлиха стопанисването на Столична община. Сградите обаче са в окаяно състояние и ще трябват сериозни инвестиции, пише “Монитор”. От общината планират да прехвърлят управлението им на Музея за история на София, защото той ще може да кандидатства в проекти по ОП,Даука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020. Със средствата ще може да се реставрират сградите, като банята в „Овча купел” отново ще може да заработи. Там ще се провеждат различни балнеолечебни процедури, като ще се обособи и научен център за изследвания на минералните води и лечението с тях. Освен това там ще могат да се обучават и студентите от катедра „Кинезитерапия и рехабилитапия”от Националната спортна академия. Банята в „Горна баня” пък ще се превърне в национален център по музеология, където ще могат да се обучават учените. Причината е, че остават още 15 години от концесията на минералната вода от извора там.
Някогашната модерна баня в кв. „Овча купел” е изоставена, олющена и обрасла с храсти. Тя е под ключ, но през счупените прозорци може да се зърнат старите басейни, които някога са били пълни с лековита вода.
Водата от извора в „Овча купел” има температура 30-40 градуса, тя е полезна за лечение на ревматизъм, на нервите, ендокринни смущения, диабет. Освен басейн, душове и вани с минерална вода е имало басейн със затоплена до 37 градуса вода. Сграда е паметник и на културата.
Къпалнята в Банкя все още чака своя концесионер, който да я възстанови. По проект там трябва да има малък спа хотел и градски плаж. Една част от Централна минерална баня пък се превърна в Музей за история на София с около 5 млн. лв. Съдбата на другото крило тепърва ще се решава от Столичния общински съвет. То или ще се превърне в спа център или ще стане част от музея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *