post

Brexit е на път да се провали, или поне няма да се случи точно така, както беше планирано в началото. Причина за това е фактът, че много от британците гласуваха против излизането от Европейския съюз. Затова общността планира да направи реверанс към тях като им предложи да си купят европейско гражданство. Тази инициатива предстои да бъде гласувана от Европейския парламент до края на годината, пише вестник Times.

“Мнозина казват, че не искат да прекъсват връзките си с ЕС. Подкрепям идеята хора, които са граждани на ЕС и искат да съхранят европейското си гражданство, да могат да имат възможност да го направят”, заяви лидерът на групата на либералите и демократите в ЕП и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстат пред изданието.

Верхофстат подчертава, че трябва да бъдат уважени правата на хората, които са казали “Не” на референдума. Припомняме, че става въпрос за 48% от гласувалите британци.

След като до края на годината Европейският парламент гласува тази инициатива, предстои планът да бъде одобрен и от всички членки на Европейския съюз. Първоначално тази инициатива била на евродепутата от Люксембург Чарлз Геренс, който предложил всички британци да получат “асоциирано” гражданство. По-късно евродепутатът предложил това да става за тези британци, които биха искали да запазят европейското си гражданство. Въпросът за плащането не е основният, тома е само детайл, посочил той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *