post

Компанията Ford Motor съобщи във вторник, че се отказва от плановете да построи завод за 1.6 млрд. долара в Мексико и вместо това ще вложи 700 милиона долара в предприятие в щата Мичиган.

Това става след остри критики към “Форд” от страна на новоизбрания президент Доналд Тръмп на инвестиционните планове в полза на Мексико.

Във вторник Тръмп остро нападна и “Дженеръл Моторс” като ги обвини, че внасяли безмитно произведени много евтино в Мексико автомобили и ги заплаши с “голяма такса на границата”. Краткото му съобщение в “Туитър” не бе последвано от подробности, но медиите припомниха, че по време на кампанията си той заплашваше да въведе 35% мито за всички американски компании, които са изнесли производство в чужбина и така американци са си изгубили работата.

Компанията, която е третият по големина производител на коли в САЩ, отвърна, че Тръмп греши – моделът Chevrolet Cruze, за който той говори, се произвежда изключително в завода в Лордстаун в щата Охайо. От около 190 000 такива автомобила, продадени в страната през 2016г. само 4500 са версия, сглобена в Мексико.

“Форд”, която е вторият по големи производител, допълни в съобщението си, че в Мичиган ще сглобява нови електрически, хибридни и автономни автомобили. Причината била “изцяло да се оползотвори капацитетът на съществуващите предприятия”, при намаляващи продажби на малки и средни автомобили като Focus и Fusion.

В завода във Флат Рок ще бъдат добавени 700 нови работни места (там производството на електрически и автономни SUV трябва да започне до 2020-2021 г.) и че в предприятие Уейн в същия щат ще бъдат добавени два нови модела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *