post

Избран е изпълнителят за проектирането и строителството на отсечката от 9,3 км от автомагистрала “Хемус” между Ябланица и Боаза. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма “Ново строителство” на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Класираният на първо място кандидат е “ХВП Ябланица” ДЗЗД, в което участват: “Хидрострой” АД, “Водстрой 98” АД и “Пътстрой Бургас” ЕООД. Предложената цена от дружеството е 54 990 000 лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка “Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ “Хемус”, участък от 78+500 до км 87+800″ е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети. Предвидено е построяването на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка.

Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87+600 с път I-4 Коритна – Белокопитово за проектна скорост 60 км/ч.

Така фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, печелят отново търга за участъкя от “Хемус” който самият премиер Бойко Борисов спря преди около година по подозрения, че е спечелен именно от фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

Разликата е в това, че този път класираната цена на магистралния участък е два пъти по-евтина на километър спрямо предишния търг, отбеляза Медиапуул.

Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски “Водстрой 98” миналата година. Според представители на строителния бранш сделката е фиктивна.

Първият търг за “Хемус” беше за 60 км между Ябланица и разклона за Плевен/Ловеч, докато настоящият е за шест пъти по-къса отсечка. Заради по-голямата дължина първият търг беше разделен на два лота, докато сега за всяка отсечка от магистралата се обявява отделен търг. Друга съществена разлика е в трасето, чието изграждане поевтинява повече от два пъти. В спряната поръчка цената на километър излизаше средно около 13 млн. лв. без ДДС, докато сега е близо 6 млн. лв. без ДДС.

Повторният търг беше обявен през юли по новия Закон за обществените поръчки. Офертите подадоха общо 11 кандидати – всички големи български строители, някои от които участваха в обединения с чужди фирми. Гръцката фирма “Актор” беше единственият чуждестранен участник, който подаде оферта самостоятелно. Същата фирма построи отсечка от магистрала “Тракия” между Нова Загора и Ямбол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *