post

Световната банка завиши прогнозите си от миналата година за икономическия ръст на България. Това се вижда от януарския глобален анализ на институцията. Според него за 2016 г. икономиката на България ще завърши с ръст от 3.5%, като прогнозата на банката от юни беше за 2.2%.

Завишена е прогнозата и за това с колко ще нарасне брутният вътрешен продукт на страната през 2017 г. Сега очакването е за 3.2% ръст, което е с 0.5 пр.п. завишение на прогнозата.

Премиерът в оставка Бойко Борисов споделя информацията в профила си във фейсбук, като прилага линк и към анализа на институцията.

“В своя регулярен доклад Global Economic Prospects Световната банка e причислила България към няколко групи от държави, като очакваният икономически ръст на страната ни за изминалата и настоящата година да е по-голям от прогнозирания среден такъв за тези групи”, пише премиерът.

Според анализа на банката България е поставена в регион Европа и Централна Азия, за който като цяло се очаква изтеклата 2016 г. да завърши с 1.2% икономически ръст, а през 2017 г. да е 2.4%, което е влошаване на прогнозата с 0.1%.

Икономиката глобално се очаква да отбележи ръст от 2.7% през 2017 г., за който основно се очаква да допринесат икономиките на развиващите се държави.

За САЩ прогнозата е за ръст през тази година от 2.2%, като това очакване не включва ефекта от управлението на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Бразилия и русия се очаква да излязат от рецесията, а ръстът на китайската икономика да се забави до 6.5% при очаквани 6.7% за 2016 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *