post

Световното изложение в Дубай през 2020 г. (Dubai Expo 2020) планира да възложи 47 строителни проекта, оценявани на 11 млрд. дирхама (3 млрд. долара) тази година. Това ще осигури известен икономически тласък на Обединените арабски емирства, докато цените на петрола остават по-ниски, съобщава Bloomberg.

Договорите, които се отворени както за местни, така и за чужди компании, са част от третия и последен инфраструктурен пакет за събитието, съобщи Dubai Expo 2020. Освен това ще бъдат възложени и други 98 поръчки извън строителния сектор на стойност 360 млн. дирхама.

Очаква се икономиката на Дубай да се разшири с 3,1% тази година след растеж от 2,7% в реално изражение през 2016 г., заяви шейх Ахмед бин Саид ал-Мактум, председател на Комисията за икономическо развитие на емирството, пред Bloomberg по-рано този месец. Очаква се Световното търговско изложение, което ще бъде първото в Близкия изток, да ускори растежа в емирството до над 5% до 2020 г., сочат оценки на Международния валутен фонд.

„Ангажирани сме да работим с водещи компании от цял свят, за да предложим забележително събитие от гледна точка на мащаба навреме и в рамките на бюджета“, казва Рийм ал-Хашими, държавният министър на Обединените арабски емирства по международното сътрудничество и генерален директор на Dubai Expo 2020, в прессъобщение.

Правителството на Дубай строи летище, което ще стане най-голямото в света, в близост до мястото на събитието и планира да премести в него централата на самолетния превозвач Emirates до 2025 г. Организаторите целят да завършат по-голямата част от строителството една година преди откриването на изложението през октомври 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *