post

За сигурността на пътниците и шофьорите се предвижда всяко превозно средство да бъде оборудвано с камери до 2019 г. По този начин хората ще са защитени и от пъргавите джебчийки. Видеонаблюдение ще се осъществява не само в пътническия салон, но ще следи и самия маршрут на автобуса. Всеки рейс, в който има камера, е облепен със специален стикер. Камери вече има в част от новите автобуси, както и в трамвайните мотриси по линия 7 и метрото.

Около 1,5 млн. лв. пък ще отидат за обновяването на 158 тролеи и 351 трамваи през следващите две години. С парите ще се чистят и 42 895 метра трасета, пероните на спирките и обращателните уха – 4875 метра. Всеки ден фирмата победител трябва да почиства пода, седалките, видимите груби замърсявания по страничните повърхности и тавана. Освен това трамваите и тролеите да минат през мивка – цялостно обливане на каросерията за предварително накисване. Да се махат грубите замърсявания на стъклата, стените и вратите. Да се чисти прах от седалки, облегалки, метални части на същите, сандъка на апаратите зад ватманската кабина на старите типове трамвайни мотриси, почистване на праха в салона на тролейбусите над калниците.

Вандали са нанесли щети за над 20 бона на тролеите и трамваите в столицата през миналата година. 76 пъти возилата са осъмвали или със спукани прозорци след стрелба с камъни, или с изтърбушена седалка. Гамените са изкъртили и тръби, като не са пропуснали да посегнат и на билетните автомати и валидатори.

241,45 лева пък отиват всеки месец за чистене на графити и драсканици. Въпреки че превозните средства от градския транспорт имат “Гражданска отговорност” и “Каско”, заради посегателствата изпочупените стоят на паркинг, докато бъдат подменени частите.

“За голяма част от нанесените щети няма образувани досъдебни производства, тъй като те се констатират след прибиране в депо на превозните средства”, обясниха от “Столичен електротранспорт”. Повечето от случаите са докладвани на полицията, но преписките за голяма част от тях са прекратени, защото извършителят е неизвестен.

Това е причината дружеството да е граждански ищец в наказателното производство на два от инцидентите.

Само преди месец пък неизвестни стреляха по автобус 76, който беше пълен с пътници. Градският транспорт обаче не за първи път става мишена на стрелци. През миналата година две хлапета, на 10 и 15 години, само за седмица изпотрошиха стъклата на 8 от новите автобуси. Всеки ден те се крили в храстите между спирките “Малинова долина” и Студентския град и обстрелвали минаващите край тях автобуси с прашки и огромни камъни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *