post

Движението по столичните булеварди „Дондуков“ и „Цар Освободител“ може да стане еднопосочно. Предлага се и изграждането на велоалея по „Дондуков“, в близост до трамвайните релси, които пък ще бъдат обособени в самостоятелно трасе.
Вариант за такава промяна на движението в центъра на София е била обсъждана вчера в комисията по транспорт на Столичния общински съвет, съобщи в профила си във Facebook общинският съветник Симеон Славчев.
“Идеята е бул. “Дондуков” да стане еднопосочен в посока Министерския съвет и Президентсвото, както и бул. “Цар Освободител” да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет”, обясни той.
Според него идеята е добра, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Друг плюс е, че проектът предвижда по бул. “Дондуков” да се обособи самостоятелна двупосочна велоалея и трамвайно трасе.
“По този начин всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се придвижват безконфликтно”, смята Славчев.
Обновяването на бул. “Дондуков” е един от мащабните ремонти, които общината планира за тази година. В началото на годината кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои изграждането на ново, по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и паветата да бъдат сменени с друга настилка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *