post

Кметът на Варна Иван Портних забрани издаването на строителни разрешения за имоти, в които се намират сгради, предложени за деклариране като недвижима културна ценност, но процедурата за тях все още не е приключила. Това съобщи пресцентърът на община Варна.
Към заповедта е приложен и списък със защитените градски части, в които се намират имотите в режим на културно-историческа защита според Общия устройствен план на Варна.
Повод за заповедта на варненския кмет стана събарянето на т.нар. Розова къща на улица “Цар Петър” №4 преди по-малко от седмица. Още в края на юли м.г. живеещи в съседни имоти съобщиха, че всички корнизи и орнаменти по фасадата на къщата са заличени, а многоцветната й декорация, която ги е подчертавала, е заменена с бяла боя. Така, напълно обезличена, къщата бе “подготвена” за оглед от комисията, която трябваше да прецени, че не е ценна и може да бъде разрушена. Сравняването на вида й преди и след извършения “ремонт” може да бъде направено през снимки, публикувани в “Гугъл мапс”.
“Не може общината да е положила всички усилия в продължение на цели две години, да е направила паспортизация по всички изисквания и в момента да няма щатен конструктор към Националния институт за паметници на културата, което да спира създаването на комисии и въвеждането на забрана за събаряне”, каза по повод на събарянето на къщата Портних. Според него във Варна има и други къщи, застрашени от събаряне по същата “технология”.
По данни на община Варна паметниците на културата в града са 450, а други 250 чакат да бъдат включени в него по предложение на администрацията от есента на 2015 г. Заради бездействието и мудните процедури на Министерството на културата обаче и до този момент това не се е случило и всяка от тях може да бъде разрушена от собствениците си.
Масова практика във Варна е стари сгради с безспорна естетическа стойност да се “самосрутват”, като преди това са старателно подготвяни за това. Състоянието на няколко къщи в централната част на града, строени в началото на миналия век, издава точно такива намерения.
Според строителни експерти причината за ускорената подготовка за разрушаване е именно опасението, че това ще стане невъзможно след реализацията на общинската програма за разширяване на регистъра с паметници на културата. Намерението на администрацията, обявено преди повече от година, беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава и инструкции какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява. По този начин Варна трябваше да стане вторият град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват.
Поредното разрушаване, този път на “Розовата къща”, показа, че т.нар. инвестиционни намерения на собствениците на стари варненски къщи успешно изпреварват общината в усилията й да спаси останалото от някогашния облик на града.
По информация на “Дневник” в следващите месеци предстои да бъдат съборени още две къщи. Три от тях са на ул. “Карел и Херман Шкорпил” в историческия център на Варна. Същата съдба вероятно очаква и една от най-красивите постройки, оцелели на ул. “Славянска” в непосредствена близост с “Морската градина”.
Дали забраната, наложена днес от варненския кмет, ще се окаже ефикасен ход за спасяването на ценни сгради в историческия център на града ще стане ясно още с настъпването на летния строителен сезон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *