post

Ясен е концесионерът за велосистемата на София от конкурса на Столичната община за система за обществени велосипеди.
Изборът е направен на принципа на предложената най-ниска инвестиция .”София байкс” ще инвестира в системата 1,49 милиона евро и ще я поддържа 8 години. Общинският съвет прие на своето заседаниe и самата концесия, предаде БНР.

Решението на комисията по търга беше гласувано от общинския съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. В следващите три месеца предстои да бъден сключен договорът с концесионера.

Победителят предлага да изгради цялата система от 33 стоянки, нови 150 рекламни съоръжения и да включи в мрежата 400 обществени колела. Велосипедите, които ще тръгнат из софийските улици, са разработени специално за целта от българска фирма.

За поддръжка на цялата система за целия срок на договора са предвидени общо 400 хил. лв. Услугата велосипеди под наем се въвежда за пръв път в София, общината отдава на концесия велосипеди и публични площи, върху които да се разположат стоянките.

Обмисля се разширяване на веломрежата в периферните квартали, като част от мерките за по-чист въздух в София.

Първият половин час с колело в София ще бъде безплатно, таксата за първия час няма да надвишава 1 лев, за втория не повече от 2 лева и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *