post

Софийският квартал “Младост” да стане град, който ще се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж. Главният архитект на София да подаде оставка, ако е несигурен в знанията си. Тези предложения изказа кметът на район “Младост” Десислава Иванчева по време на пресконференция днес. На нея Иванчева съобщи и че е освободила главния архитект на района Весела Тасева, защото е издала разрешително за строеж.
По думите на Иванчева “Младост” може да се обособи като отделен град, който да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Кметът на “Младост” представи и евентуален бюджет на града, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улични настилки и осветление.

Иванчева посочи, че таксата за разрешителното за строеж на “Гранд Каньон”, платена на Столичната община, е 800 хил. лв. По думите й с тези пари може да бъде поправено уличното осветление в квартала.

“Другите квартали на София, които не генерират такива приходи, да си помислят”, каза Иванчева.

Парите от таксите, които инвеститорите плащат за разрешителните за строеж, остават в бюджета на направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община.

Една от основните теми на пресконференцията бе мегапроектът в “Младост” “Гранд Каньон”. Десислава Иванчева съобщи, че вчера главният архитект на района Весела Тасева е издала разрешението за строежа, което е и причината за уволнението й.

“Тя е издала разрешението против нашето желание. Исках от нея да гарантира, че всички нередности по строежа са отстранени, което тя не може да направи”, каза Иванчева.

Издаденото от Тасев разрешително ще влезе в сила след 14 дни. В този срок Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) ще извърши повторна проверка и може да го отмени. Заинтересовани лица също могат да обжавалват разрешителното пред Административен съд – София.

Главният архитект на София Здравко Здравков бе предоставил правото на районната община и главният й архитект да дадат или да откажат разрешителното за строежа на “Гранд Каньон”.

“Ако главният архитект се чувства несигурен в знанията си и ако мисли постоянно да ни предоставя такива права, нека си остави книжката и да си подаде оставката”, каза Иванчева.

“При всички положения гражданите биха били недоволни”, – с тези думи служителката в общината Ивета Вутева отговори на въпрос какво би било настроението сред членовете на ръководения от Иванчева инициативен комитет “За Зелен Младост”, ако Здравков бе разрешил “Гранд Каньон” без тяхното знание.

За това, че жителите на “Младост’ не одобряват проекта, в общината знаели от “Фейсбук” постове.

Кметът на “Младост” съобщи и че Административен съд – София е отменил жалбите срещу заповедите й за спиране на два строежа в района. В средата на февруари комисията по градоустройство в Столичната община препоръча на Десислава Иванчева да отмени актовете си, защото били незаконосъобразни.

По думите на Иванчева решението на Административния съд доказва обратното. Справка в регистъра на Административен съд –София показва, че с две свои решения от 17 и 22 февруари съдът е оставил без разглеждане двете жалби, защото няма правомощията да отмени актовете, издадени от Иванчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *