post

Френската PSA Group, производител на колите “Пежо” и “Ситроен”, е постигнала сделка с американската “Дженерал Моторс” (GM) за придобиване на бранда “Опел” и британската му версия “Воксъл” (Vauxhall), съобщи “Ройтерс”, цитиран от Дневник.
Сделката е за 2.2 млрд. евро и тя ще направи групата втория по големина производител на автомобили в Европа.
“Убедени сме, че Opel/Vauxhall ще има значителен успех с наша подкрепа”, коментира Карлуш Тавареш, изпълнителен директор на PSA. “Тъй като вече сме създавали успешни продукти за европейския пазар, знаем че Opel/Vauxhall е правилният партньор”.
За “Опел” работят около 45 хил. души в Европа, включително 19 хил. в Германия и 4500 във Великобритания. Медии съобщиха преди месец за преговорите и след това се появиха притеснения на политици и профсъюзи, че компанията, в която френската държава контролира 14%, може да съкрати мнозина служители.
Ако има официално съобщение в понеделник, то ще съвпадне с началото на автоизложението в Женева и ще сложи край на спекулациите около представянето на новите модели от компании, които вероятно са на крачка от обединяване на бизнеса си.
С продажбата на заводите си “Дженеръл Моторс” ще напуснат европейския пазар. PSA ще стане вторият по големина в Европа производител на автомобили след “Фолскваген” и с 16% дял от пазара ще надмине “Рено-Нисан”.
GM отчете за миналата година загуба от 257 милиона долара от европейските си операции. Това бе 16-та поредна година на загуби за компанията в Европа, като от началото на века досега те достигат общо 15 милиарда долара.
Според “Блумбърг” стойността на сделката е 2 млрд. долара чрез придобиването на “Опел”. Половината от тях щяла да получи “Дженерал Моторс”, а другата ще представлява поемането на дълговете на “Опел”.
Пазарите очакват подробности как ще продължи продаването на автомобилите с тази марка по света и какви ангажименти са поети за пенсионни плащания и обезщетение на съкратени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *