post

Швейцария е начело на годишната класация на най-добрите страни в света, публикувана ежегодно от американското списание “Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт”, предаде ДПА.
Страната заема челната позиция заради гражданското си общество, бизнес климата и качеството на живот. Швейцария както изглежда предлага “почивка от оглавявания от Запада либерален политически ред, сблъскващ се с популистки настроения и авторитарни политици”, се отбелязва в доклада.
Челната петица се оформя от Канада, Великобритания, Германия и Япония. Челната десятка се оформя от Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия.
В дъното на класацията, съставена от общо 80 страни, са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-то място, а Русия – на 27-о място.
Класацията се изготвя въз основа на допитване до 21 000 граждани от 36 страни от всички региони на света. От тях се иска да оценят 80-те страни по няколко показателя.
В общата класация България е на 63-то място от 80-те класирани страни, зад Колумбия и преди Тунис. Миналата година тя е била на 48-о място, но тогава класацията е била само от 60 държави.
Допитването показва още, че САЩ си остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *