post

Традиционно слабият за бизнеса януари не се оказва точно такъв при търговията на дребно. През първия месец на годината оборотът в сектора се повишава с 4% спрямо година по-рано. Ръст има дори спрямо декември от 0.5%, когато по традиция оборотите в търговията рязко се покачват заради празниците.
От данните се вижда, че най-много на годишна база расте оборотът при търговията с компютърна и комуникационна техника – с 24%, при поръчките през интернет има покачване с 22%, при фармацевтични и медицински стоки – с 12.1%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 11.3%.
През месеца явно най-малко са се купували битова техника, мебели и други стоки за бита, като оборотът в този сегмент спада с 4.1% спрямо миналия януари, с 9% се свива и оборотът при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.
Заради следпразничните намаления по магазините спрямо декември се увеличава оборотът при продажбите на дребно на облекло, обувки и кожени изделия – с 2.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 0.5%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 0.4%.
По-значително намаление е регистрирано при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 1.9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1.1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *