post

За ремонта на “Дондуков” има разработени три варианта за избор на настилки, а на сайта на Столичната община още е активна анкетата, в която гражданите могат да изразят своята позиция. Правят се и обществени обсъждания, каза днес по БНТ заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.
Той допълни, че окончателният вариант за това как да изглежда булевардът ще бъде избран до месец. За момента около 48-49% от гласувалите в анкетата на сайта са предпочели паветата да бъдат заменени от асфалт.
Предстои цялостна реконструкция на “Дондуков”, като новост ще е велосипедна алея, отделена от пешеходното движение и останалия трафик. На въпрос за въвеждането на еднопосочно движение по булеварда Крусев каза, че идеята се е появила след задълбочен анализ.
Чрез симулации било доказано, че с въвеждането на еднопосочност част от трафика ще се изнесе от центъра на града и пропускливостта на уличната мрежа в тази зона на града би се увеличила. Предстои да се анализират всички плюсове и минуси.
Предложението е бул. “Дондуков” да е еднопосочен в частта между бул. “Васил Левски” и Министерския съвет, като посоката е западна – към “Люлин”. В посока към Софийския университет движението ще се извършва по бул. “Цар Освободител”.
“Градският транспорт трябва да бъде гръбнакът на транспортната схема на целия град”, коментира още Крусев. Той добави, че в тази връзка в момента се изгражда третата линия на метрото, която ще завърши в неговата централна част на 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *