post

Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на летище “София”, съобщи на брифинг говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева, пише Дневник.

Срокът за подаване на документи за участие в търга изтичаше в края на май след като беше удължаван няколко пъти.

В официалното съобщение решението е аргументирано с “наличие на обективно обстоятелство, което не е било предвидено при приемане на решението за откриване на процедурата”. Самото решението и мотивите за него ще бъдат изпратени за публикуване в “Официален вестник” на Европейския съюз.

През миналата седмица транспортният министър обясни предложението си с това, че при оценката на офертите е заложена твърде висока тежест на един критерий – еднократното концесионно възнаграждение – 55%. Причината за това беше, че вторият кабинет “Борисов” искаше с приходите от концесията да се погасят дълговете на БДЖ. Според Алексиев силно подценени са били други важни показатели като инвестиции – 15%, развитие – 25%, сигурност – 5%.
Алексиев предлага процедурата да започне отначало като бъде привлечен международен консултант, който да направи прединвестиционно проучване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *