post

Mнозинството в парламента отхвърли предложението на “БСП за България” за създаване на анкетна комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на агенция “Пътна инфраструктура” и бившата Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” при провеждането и изпълнението на процедури по изграждане на магистрали и пътища, пише Дарик.

“За” гласуваха 93-ма народни представители, 101 бяха против и 25 се въздържаха, съобщи БТА.

От БСП посочиха, че целта на комисията е да се види кой носи политическата отговорност и да се направят такива закони, които да не допускат нови нарушения.

От ГЕРБ отговориха, че създаването на такава комисия е нецелесъобразно, и призоваха компетентните органи да бъдат оставени да си свършат работата, а парламентът да не се превръща в “другарски съд”.

В хода на дискусията ораторите си послужиха с аргументи от изборите, построените километри магистрали, спрените еврофондове по време на управлението на кабинета “Орешарски” и на кабинета “Борисов 2”, предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Кирил Добрев от БСП припомни, че преди една година са задали въпрос към тогавашния министър Лиляна Павлова как една фирма прави пакет от обществени поръчки за един милиард лева само за няколко месеца, а сега прокуратурата заедно с ОЛАФ и ДАНС проверява пътната агенция. Той иронизира Бойко Борисов, който винаги се е гордеел с построените километри магистрали и попита реторично колко струва тази гордост на българския народ. “Кажете ми магистрала, която да не е отворена и да не е затворена след това два месеца за ремонт”, попита колегите си от ГЕРБ Добрев, цитиран от “Фокус”.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов с тази комисия БСП се опитва да бъде забелязана и да изтрие срама от загубата на парламентарните избори. Той припомни, че Европейската комисия е спряла еврофондовете на кабинета “Орешарски”, а на ГЕРБ – са ги възстановили. Успяхме да направим тези 300 км магистрали с европейски пари, а не с парите на българския данъкоплатец, отбеляза Цветанов. Управлявали сте пет пъти и пет пъти сте водили държавата към фалит, обърна се той към левицата. “Има участъци от магистралите, където леко се чувства дискомфорт, но това са участъците, строени от кабинета “Станишев”, обобщи Цветанов, цитиран от “Фокус”.

Кирил Добрев го репликира с въпроса защо, ако твърдят, че БСП е антиевропейска партия, непрекъснато лобират Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ и да се занимава с европейското председателство.

В отговор Цветанов посочи, че са искали да има приемственост и да покажат, че темата е абсолютен приоритет. Той обвини БСП, че продължават да са в предизборен период. Забравихте ли, че загубихте бас от мен и изпратихте подарък в централата на ГЕРБ, припомни той на Кирил Добрев. Дори при разпределението на комисиите в парламента сме предвидили вие да вземете комисията за европейското председателство, посочи Цветанов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова поканата към Деница Златева не била израз на приемственост и разбирателство, а щяло да бъде отстъпление от предизборния ангажимент. Защо искате да унищожите демократична България, в която има управляващи и опозиция, дясно и ляво, попита Нинова и си отговори: “По една единствена причина, защото усмирихте всички – патриотите, “Воля”, и остана БСП”.

По повод на предложението за анкетната комисия за пътищата, Корнелия Нинова посочи едно име – Симитли, и изповедта, по думите й, на един пряк изпълнител на магистрали как се строи от ГЕРБ. Тя припомни на ГЕРБ и спрените плащания по програма “Наука” по време на предишното редовно правителство. Два пъти Борисов управлява страната и два пъти подава оставка – първия път заради самозапалили се българи, втория – заради загубени избори от БСП, коментира тя.

В края на дискусията лидерът на “Воля” Веселин Марешки предложи да се направи една анкетна комисия, която да разследва целия преход – здравеопазване, образование, пенсионна система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *