post

Следващата година България може да постигне икономически растеж от 4,5 до 6 процента. Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепата на председателя Юнкер (на Европейската комисия Жан-Колд – бел. ред.) още повече да улесним бизнеса и да го направим още по-гъвкав. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум, посветен на плана „Юнкер”, съобщава infostock.bg.

Той изтъкна, че би могло да се направи още много за бизнеса по Плана. „Това е огромен фонд и дава възможност проектите, които имат нужда от финансиране и подкрепа, да бъдат направени”, каза Борисов, цитиран от bTV.

Премиерът посочи, че България трябва да се фокусира върху образованието и потвърди ангажимента на правителството от 1 септември да има увеличение на учителските заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира пред журналисти, че страната има потенциал за по-висок икономически растеж от очаквания. По неговите думи това се вижда и в прогнозите на различни международни финансови институции.

„Думите на Борисов са оценка на потенциала на икономиката ни. Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около 3%, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж”, посочи Горанов.

Преди обяд в Брюксел Европейската комисия представи „пролетната” си прогноза за икономиката на Европейския съюз, като очакванията за България за догодина са за ръст на БВП от 2,8 на сто.

За учителските заплати той каза, че средствата за увеличението им ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но увеличението няма да е на калпак, а според заслугите. „Заплатите на учителите ще бъдат увеличавани всяка година, така че за четири години разходът за възнаграждения за тях да бъде удвоен”, потвърди финансовият министър.

В отговор на въпрос Горанов посочи, че по-голямата част от средствата, необходими за увеличение на пенсиите, ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което означава, че няма да има нужда от актуализация на държавния бюджет.

„Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно то да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет”, допълни министърът.

Той уточни, че се очаква системата на енергийно подпомагане да бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, за да няма отпаднали нуждаещи се от системата на подпомагане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *