post

Държавната консолидационна компания окончателно стана собственик на военния завод “Авионамс”, съобщиха от Министерството на икономиката, пише КРОСС.

Дружеството е платило близо 29 милиона и вече притежава 99,9% от компанията. “Авионамс” е специализирана в ремонта на летателна техника и допреди приватизацията се казваше “Терем – Георги Бенковски”.

През м. май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. Парите са дължими на фалиралата Корпоративна търговска банка. В законовия срок за тях ДКК заплати 28 941 111 лв., обясняват от икономическото ведомство. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, но независимо от това ДКК предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството като осигури средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството.

„Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес, обясниха още от икономическото министерство.

Държавната консолидационна компания, която е собственик на дружеството е втората по големина държавна компания след Българския енергиен холдинг. Дружеството беше създадено с цел да продава части от компании без парите да бъдат отчислявани във фонда за гарантиране на пенсионната система. В обхвата му са повечето дружества подчинени на Министерството на икономиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *