post

 

Предприемат се реални действия за стратегическия път Русе – Велико Търново, като се започва от проектирането, за което е осигурено финансиране в размер на 1,5 млн.  лв., съобщи  министър Нанков.

600 млн. евро са необходимите средства за изграждането на магистрала с дължина 118 км, като възлагане на работа по част от трасето може да започне в края на следващата година, след преминаване на всички необходими по подготовката на проекта и издаване на разрешение за строеж процедури.

С 4 млн. лв., предвидени в бюджета за тази година, ще бъде ремонтиран участък с дължина от около 8 км на т.нар. Беленски баир от съществуващия в момента главен път, съобщи министър Нанков. Той напомни, че след изграждането и въвеждането на тол системата, средствата за рехабилитация на съществуващите и доизграждане на нови пътни участъци ще са с около половин милиард повече.

Пред представители на медии в областния център регионалният министър посочи, че ако не може да се реализира строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, предвидените за изграждането й средства могат да бъдат пренасочени към изграждането на магистрала Русе – Велико Търново, което ще допринесе за подобряване състоянието на пътната инфраструктура в Северна България. Полагаме обаче всички усилия да доизградим АМ „Струма“ и във вторник Оценката по въздействие върху околната среда бе внесена за одобрение на Министерството на околната среда и водите, посочи Николай Нанков.

При посещението си в Русе министърът направи преглед на района на ГКПП „Дунав мост“, ж.п. надлеза до него и предстоящото разширение на пътя под него към площад „Европа“, бул. „България“. Той направи преглед на кръстовището до магазин „Джъмбо” и началото на второкласния път Русе – Червена вода – Кубрат, както и рехабилитирания мост при село Писанец.

Регионалният министър огледа още реализирани с финансиране по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ през периода 2007 – 2013 г. и допринесли за подобряване на градската среда в Дунавския град проекти, сред които ул. „Александровска“, Регионалният исторически музей, площад „Княз Александър Батенберг“ и др.

В рамките на посещението си Николай Нанков провери също напредъка по обновяване на пътната инфраструктура в град Бяла – ул. „Васил Левски”, която е част от републиканския път Бяла – Борово – Две могили, както и продължаващия ремонт на пропаднала подпорна стена от главен път Бяла – Попово в градската част на Бяла. Работата по него се очаква да приключи до 30 дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *