post

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 20 млн. евро заем на “Теклас България” за разширяване на производството на авточасти в Кърджали, съобщава Капитал.

Финансирането е за четвъртия завод на компанията в града, който се изгражда от началото на годината. Планът на собственика – турската Teklas Kaucuk, е новото предприятие да заработи до края на годината. Дружеството изгражда и научноизследователски център, който ще е готов до края на юни. Малка част от заема на ЕБВР ще се използва за ремонт на завода на групата в Сърбия, съобщиха от финансовата институция.

Българското поделение на Teklas расте много бързо през последните години: приходите му са над 265 млн. лв, заетите – 2000. До два месеца компанията ще отвори също производствени бази в Крумовград и Момчилград. А отскоро има и нов клиент – американската Tesla.

Проектът на “Теклас” включва изграждане на нова производствена база на два етажа с обща площ 20 хил. кв.м. “Това ще доведе до разширяването на всички дейности”, каза пълномощникът на изпълнителния директор Георги Георгиев. Компанията произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на автомобилите. Сред клиентите й са гиганти като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault, а от половин година дружеството работи и за Tesla и изнася детайли за САЩ. Именно поръчките за американската компания са наложили и разширяването на завода. “За Tesla правим четири детайла, произвеждаме ги само ние в Кърджали и имаме много нови поръчки”, уточни Георгиев.

Компанията изгражда също и научноизследователски център, който ще бъде разположен в две отделни халета от по 1200 кв.м. “В едното ще се тестват материалите, а в другото изделията”, каза Георгиев. Според ЕБВР с развойния център “Теклас” ще засили технологичния си капацитет. От съобщението на банката става ясно, че за R&D центъра компанията ще обучи местни инженери и техници чрез образователни програми и обучение по ноу-хау. “Отдавна обучаваме кадрите си, което става на няколко етапа”, коментира Георгиев. Той обясни, че специалистите на компанията посещават заводите на клиентите, обучават се също и в холдинга в Турция. Отделно от това дружеството има договори с няколко университета.

“Инвестицията ще трансформира завода на “Теклас” в Кърджали в развоен, производствен и дистрибуторски център, който продава директно на крайни клиенти в Европейския съюз и други страни”, посочват от ЕБВР.

Това не е първият заем, който ЕБВР предоставя на компанията. През 2012 г. банката отпусна 6 млн. евро заем, с което беше извършена предишната модернизация и разширение на производствените мощности в Кърджали.

Турската Teklas е създадена през 1971 г. и в момента има девет завода в пет страни – Турция, България, Китай, Мексико и Сърбия. Най-голямото поделение на групата е в Кърджали, където по думите на Георгиев работят около 2000 души.

През 2016 г. приходите на компанията са нараснали с една трета до 265.2 млн. лв., а печалбата е достигнала 54.2 млн. лв. (ръст от 8%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *