post

От миналата седмица режимът за наемане у нас на сезонни работници от страни извън Европейския съюз вече е облекчен. Отпаднаха редица документи, които доказват стажа и професионалния опит на наетите. Очаква се между 4 и 6 хиляди работници предимно от Украйна, Македония, Молдова и Западните покрайнини да работят това лято на нашите курорти. От Главната инспекция по труда обещават да контролират стриктно работодателите, които наемат чужденците за това дали се спазват техните трудови права.

Бизнесът има и задължения да уведомява контролния орган за всеки нает сезонен работник. Това каза пред микрофона на „Хоризонт“ експертът на Главната инспекция по труда Дина Христова. Тя уточни, че разрешението се дава от Агенцията по заетостта, а инспекцията впоследствие проследявате дали лицето работи там, където е получило разрешение: Да, ние след това проверяваме.

Работодателите са задължени в рамките на 7 дни да ни уведомят със специално уведомление, за което има и специално разработена бланка, качена на нашия сайт, че чужденец е започнал работа при тях. Имаме информация също и от Агенцията по заетостта, откъдето също ни информират за дадените разрешения, за отказите също, защото когато има откази, ние също ходим и проверяваме обектите, за да установим дали пък случайно лицата, за които е даден отказ от колегите от Агенция по заетостта, не са започнали работа.

Третият начин е при всяка проверка да проверяваме дали има и работещи чужденци на обекта. Дина Христова обясни, че трудовите договори, които се сключват с чуждестранните работници трябва да имат вариант и на български, и на разбираем за наетите език: Трудовите договори трябва да бъдат на разбираем за тях език и на български. Най-често при нашите проверки установяваме двуезичните договори.

От едната страна е на съответния език на лицето, а от другата страна е на български език. Това е най-честата практика. Уведомления вече започнаха да пристигат в Инспекцията по труда, така че реално чужденци започват да работят у нас, най-вече по нашето Черноморие, съобщи Дина Христова. В Регионалната служба по заетост в Бургас са постъпили 35 заявления от работодатели за наемането на 235 работници от страни извън Европейския съюз.

Работодателите предлагат заплати от 460 до 500 лева, осигуряват самолетни билети и безплатни нощувки. Най-много са постъпилите заявления за сервитьори. Бизнесът обаче продължава да изпитва затруднения при търсенето на персонал за хотели и заведения.  Повече по темата ще научите, ако чуете цялото интервю с Дина Христова и репортажа на кореспондента на БНР в Бургас Даниела Костадинова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *