post

МВФ понижи прогнозата си за растежа на американската икономика до 2,1 процента за 2017 и 2018 година, предадоха световните агенции. Фондът вече не очаква плановете за данъчни облекчения и фискални разходи на администрацията на президента Доналд Тръмп да дадат тласък на брутния вътрешен продукт (БВП).

По-далечните перспективи пред САЩ също не са по-добри. Очакванията на МВФ са за 1,9 процента и 1,8 процента икономически растеж съответно за 2019 и 2020 година.

Според прогнозата на МВФ, над американската икономика тегне повишаващата се задлъжнялост, надценения с между 10 до 20 процента долар и постоянно влошаващите се международни инвестиционни позиции на САЩ.

Една от причините за намаляването на прогнозата за растеж е фактът, че по време на консултациите екипът на МВФ е останал с впечатлението, че плановете на администрацията за решаване на посочените основни проблеми все още са много неясни.

Агенция „Ройтерс” припомня, че през април тази година в глобални си доклад МВФ предвиждаше растеж с 2,3 процента през 2017 г. и с 2,5 процента през 2018 г. на БВП на САЩ, тъй като все още разчиташе, че основен принос за тази рогноза ще има предстоящото понижение на данъците и увеличаването на федерални разходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *