post

Започна демонтирането на скулптурните фигури от спорния паметник “1300 години България” пред НДК. Тази сутрин пред паметника беше монтиран кран с обяснението, че е част от подготовката за демонтажа, пише Дневник.

След като дъждът спря, работници се качиха върху конструкцията и започнаха да подготвят преместването на скулптурните фигури.

От Столичната община не обявиха датата предварително с обяснението, че не е търсена тържественост. През уикенда около паметника изникна нова ограда и беше поставена информационна табела. Тя е за “Цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез “1300 години България” . Срокът за изпълнение на дейностите е 30 дни, но датата на започването им не е обявена, броят на ангажираните работници също.

Премахването на скулптурите е първият етап от процедурата и ще отнеме две седмици, съобщи изпълнителният директор на общинското дружество “Софинвест” Чавдар Гигов. Макар и демонтирането да е възложено от общината на компанията, тя е наела “Булкран” ООД за подизпълнител, защото не разполага с подходящ кран за целта.
Демонтирането, опаковането на скулптурите, пренасянето и поставянето им в парка на Националния исторически музей ще струва 400 хил. лв., поясни Гигов. Това е сумата, отпусната от общината. Демонтирането им и точното място, на което ще бъдат поставени, било съгласувано с автора Валентин Старчев.

Кметът Йорданка Фандъкова беше обещала премахването на паметника да стане през лятото, след като Старчев и общински съветници от БСП неуспешно обжалваха решението на Софийския общински съвет, взето през 2014 г., пред съда. Съюзът на художниците в открито писмо се възпротиви на премахването на паметника. Десетки граждани също демонстрираха в негова подкрепа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *