post

Oще преди откриването му през 1982 г. паметникът “1300 години България”, чието демонтиране започна вчера, е бил определен като незавършен. Година по-късно със своя заповед министърът на строителството и селищното устройство Григор Стоичков му отнема акт 16. В годините от 1988 до 2011 г. паметникът е бил обект на експертизи, които са показали, че той е в лошо състояние и е опасен за гражданите.

Това показват документи, на които кметът на София Йорданка Фандъкова се позова, по време на пресконференция по повод демонтирането, пише Дневник.

По думите на Фандъкова тези документи показват, че “моментът за възстановяване на паметника отдавна е отминал”. Тя посочи, че авторът на творбата – Валентин Старчев, е бил част от комисия, която през 2003 г. установява, че е необходимо незабавното демонтиране на плочите и спомагателната конструкция. В тази комисия е бил и Светлин Русев, който през миналата седмица се обяви за запазването на паметника. Валентин Старчев пък обжалва решението на Столичния общински съвет от 2014 г. за премахване на творбата му. През 2016 г. Върховният административен съд обаче отхвърли протестите на автора.

Фандъкова каза, че скулптурите, които в момента се демонтират, ще бъдат поставени в Националния исторически музей, като Валентин Старчев е бил поканен да участва. Спомагателната метална конструкция ще бъде дадена на вторични суровини, което ще “донесе допълнителни средства за Столичната община”.

На мястото на “1300 години България” ще бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести пехотен полк. При възстановяването ще бъде върнат и лъвът, който е бил част от комплекса, който в момента се съхранява в Националния военноисторически музей. Фандъкова припомни, че Столичната община е провела конкурс за възстановяване на мемориала, но нито един от проектите не е получил минималните 50 точки.

По думите на Тодор Чобанов предстои да бъде обявен нов конкурс за проект, като заданието за него се пише в момента. По думите му плочите, на които са били изписани имената на войниците от Първи и Шести пехотен полк, са тежко пострадали, а някои дори липсват. Той обеща, че избраният проект ще премине през обществени обсъждания и художествения съвет на Столичната община. Той посочи, че това ще бъде основна разлика от “80-те години, когато е било взето грешното решение за разрушаването на войнишкия мемориал”.

Здравко Здравков увери, че Столичната община е издала всички необходими документи за демонтирането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *