post

След силния спад в началото на годината, свободните площи отчитат лек ръст като дял от общия инвентар, до 9.4% към края на юни 2017 г., според изследване на пазара на офис площи на MBL|CBRE, пише econ.bg.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 168,000 кв.м, което е ръст от 10,000 кв.м спрямо първото тримесечие. С основен принос за това са все още незаетите площи в Милениум център, който беше въведен в експлоатация в края на юни. Търсенето се запазва на нива близки до тези от 2016 г., като нетно усвоените площи за второто тримесечие възлизат на 15,500 кв.м. Най-предпочитани продължават да бъдат зоните на булевард Цариградско шосе и Лозенец/Хладилника, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.

Като тенденция през последните месеци можем да отчетем, че предлагането нараства с темпове изпреварващи търсенето – малко над 315,000 кв.м. са в строеж в момента, от които близо 260,000 кв.м. са планирани да бъдат завършени до края на 2018 г. В допълнение се планират още минимум 300,000 кв.м., което очакваме да доведе до постепенно балансиране и насищане на пазара, съответно да се отрази върху наемните нива.

Поради значително увеличилия се обем предлагани офис площи в новостроящи се сгради, би могло да се очаква, че средните наемни нива ще останат на същите нива или слабо ще се понижат. Средните наеми при клас А в момента са между € 12 – € 14 на кв.м. При клас Б нивата остават сравнително стабилни и с някои изключения варират между  € 6.5 – € 9.5 на  кв.м, в зависимост от локацията и характеристиките на сградата.

Високото търсене на качествени офиси и подобрените нагласи сред инвеститорите в бизнес имоти, особено след сделките с търговски центрове, спомогна за високия интерес към сектора. За качествените офис сгради с характеристики на инвестиционни активи очакваното ниво на доходност е около 8%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *