post

Натрупаната загуба на НДК за първите пет месеца на тази година е над 3 млн. лв. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова по време изслушването ѝ на заседанието на Комисията за НДК, предаде Фокус.

По думите й “в търговското дружество (НДК) има тенденция за загуби”.

Павлова каза, че по времето, когато е отговаряла за НДК, е изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите.

“До датата, в която бях принципал на дружеството, такива документи не ми бяха предоставени”, обясни министърът.

По думите ѝ вторият пакет с проблеми, които е идентифицирала в НДК, са били по отношение на обществените поръчки.

Припомняме, че преди три седмици Павлова уволни тогавашния директор на НДК Мирослав Боршош с мотива, че има прекалено много нередности, натрупани са големи загуби и дружеството се управлява лошо. Появиха се съмнения, че милионите, които държавата и ЕС отпускат за ремонта на сградата за нуждите на българското европредседателство от януари догодина, не се харчат по предназначение и има изтичане на средства.

Боршош отрече обвиненията, изненадващо премиерът Бойко Борисов пък го върна още на следващия ден на поста без да посочва причини за решението си, като извади НДК от ресора на Павлова и го прехвърли като ангажимент на министъра на културата Боил Банов.

Ден по-късно след този обрат обаче се случи още по-голям – самият Боршош подаде оставка с омтива, че не можел да работи под натиск. Културният министър му благодари за добрата работа и му обеща, че като свърши прокурорската проверка на НДК, отново ще го назначи на поста директор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *