post

Новата пленарна зала на Народното събрание, в каквато ще бъде преустроена зала “Света София” в сградата на бившия партиен дом, ще бъде готова през август следващата година. Това е два месеца след приключването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), макар и първоначално управляващите да имаха намерение тя да бъде ползвана за част от събитията, съобщава Дневник.

Ремонтът на НДК, където ще се провеждат събитията покрай европредседателството от 1 януари до 30 юни 2018 г., според ресорния министър Лиляна Павлова е в “тежко закъснение”.

Преустройството на зала “Света София”, чийто изпълнител е обединение “НС ГРУП” ДЗЗД, е в срок, но тя няма да бъде готова за председателството, тъй като то бе преместено с шест месеца заради Брекзит, коментираха от администрация на парламента.

Идеята за преместване на пленарната зала на парламента в бившия партиен дом е от времето, когато негов председател бе акад. Благовест Сендов. За преустройството пари отпусна вторият кабинет на Бойко Борисов, като се очаква цената на ремонта да бъде над 25 млн. лв. Желанието на председателя на 44-ото Народно събрание е депутатите да заседават в новата зала от септември 2018 г.

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и не може да бъде използвана за заседания на Велико народно събрание, ако бъде свикано такова. Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра. Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Предвидени са 100 места за гости и места за журналисти.

Таванът на залата ще бъде стъклен, а ширината на депутатските банки – 90 см. В момента се изгражда и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия партиен дом, където пък ще се влиза откъм бул. “Дондуков”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *