post

Македония спечели най-много от вчерашната среща ЕС-Западни Балкани в Триест, като от общо 194 милиарда евро, предназначени за развитие на инфраструктурата в Западните Балкани, получи 70 милиона евро за доизграждане на железопътната линия, която ще я свърже с България, съобщава economynews.bg.

Това съобщи на пресконференция вицепремиерът по икономическите въпроси Кочо Ангушев, като посочи, че тази сума е 46 процента от общата стойност на участъка Беляковце-Крива паланка от жп линията. Останалите средства ще бъдат осигурени с кредити, най-вероятно от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза вицепремиерът.

Въпросният участък е част от железопътната линия от Коридор номер 8, която трябва да свърже Черно с Адриатическо море, минавайки през Македония. Изграждането на железопътната линия, за която македонските политици говорят още от деветдесетте години, винаги е било представяно като приоритет, но до днес тя остава нереализирана.

Ангушев посочи, че през последните 2-3 години всички средства от европейските фондове, за които Македония е кандидатствала, са били блокирани, а получаването на тези 70 милиона евро е признание за “реформаторския усет” на новото правителство.

“С подкрепата за коридор 8 ЕС иска да изпрати послание, че като страни на Балканите трябва да бъдем по-добре свързани помежду си и да си сътрудничим повече”, подчерта Ангушев.

На срещата в Триест бе парафиран договор за “транспортен съюз”, който предвижда свързване на всички държави от Западните Балкани с ЕС чрез всички коридори в региона. Договорът бе подписан от всички страни от Западните Балкани с изключение на Босна и Херцеговина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *