post

Три са основните акценти за дългосрочно развитие на София през следващите години. Това са зелените устойчиви политики, иновативните решения и запазването на културно-историческото наследство. Визията за развитие бе представена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков, пише economic.bg.

“Акцентите за развитие на София са три, сред които зелени устойчиви политики, включително в строителството. Това е много важно да се заложи като принцип. На второ място са иновативните решения. София има възможност като развиващ се град да използва най-новите технологии и в строителството, при разработването на инфраструктурни проекти, проекти за строителството на сгради., коментира кметът на София.
Като трети важен акцент тя посочи запазване на културно-историческото наследство на столицата. Заложените средства за развитие на София са 500 хил. лева. Фандъкова обясни, че средствата са заложени по решение на Столичния общински съвет (СОС) и подчерта, че ще направи всичко възможно да не се харчат излишни средства.
Окончателната визия ще стане ясна през есента на 2018 г. Дотогава ще се правят консултации, проучвания и обществени обсъждания за това как точно да се развива градът, така че да изглежда по-чист и зелен.
Относно пълномощните и спирането на строителството на небостъргачи в София, столичният кмет заяви, че тя не може да наложи мораториум, а такъв вариант може да се разгледа от Общинския съвет. По думите й при налагане на мораториум ще се спре всякакво строителство в града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *