post

Столичната община предвижда радикално да обнови Борисовата градина, като върне стария му ретро вид от царски времена – без днешните заведения, паркинги и автопарк. Планът предвижда да изчезне “Маймунарника”, гара “Пионер” да стане спортен център, а на телевизионната кула да има панорамна площадка, предаде бТВ.

На езерото “Ариана” сега например, има много павилиони, заведения и рекламни табели. Проектантите предлагат всичко това да изчезне и да остане само старата бирария, възстановена в своя автентичен вид. Без коли, без реклами, без строежи – така, както е изглеждала Борисовата градина преди години, това е една от целите.

Движението на автомобили в парка ще бъде забранено, но ще се осигурят над 600 паркоместа, а на мястото на емблематична автокъща до бул. “Драган Цанков” в парка ще се изгради подземен паркинг с над 200 паркоместа.

Това са част от плановете, които преди да станат реалност, ще трябва да минат обществено обсъждане. То ще се проведе наесен, а дотогава общината и архитектите събират мнения и предложения от гражданите.

Мнозина, например, не са съгласни с паркингите. “Как ще се насърчава ходенето пеша с тези паркинги, как правим това? Ние питаме защо този достъп трябва да става с коли на територията на парка?”, казва Веселин Кирев, граждански активист за опазване на Борисовата градина.

“Вътре в парка не правим паркинги. Изкарвайки колите от парка, ние трябва да създадем условия на гражданите да посетят парка”, обяснява проф. Атанас Ковачев.

Проектът предвижда и богата мрежа от велоалеи, което също среща съпротива.

“Създава се огромна мрежа от велоалеи, която не съвпада със съществуващите вече. Това на прост език означава изсичане на дървета”, посочва Гергана Пирозова от “Да спасим Борисовата градина”.

“Не е възможно велоалея да засегне здрави дървета. Не се предвижда никакво ново застрояване, дори вкарваме нова паркова среда”, отговаря на критиците си главният архитект на София Здравко Здравков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *