post

41 семейни хотела по Северното Черноморие са проверени от Националната агенция за приходите (НАП), съобщава econ.bg. В 7 от тях е установено, че  заплатените нощувки  не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Всички обекти са запечатани за срок от 7 дни. В други три хотела са установени нарушения на данъчните закони, за което на собствениците са съставени актове за административно нарушение.

По време проверките са установени хотел в Кранево и къща за гости в Каварна, които осъществяват дейността си без наличието на касов апарат. И двата обекта са запечатани за срок от 7 дни. Предстои да бъде запечатан и хотелски комплекс в Шкорпиловци, който разполага с хотелска част от 30 стаи и 50 бунгала, в който данъчните са установили, че заплатените нощувки не се отчитат на касовия апарат и на клиентите не се издават касови бонове. Всички проверки в хотелите и къщите за гости се извършват чрез метода на тайния клиент. Варненските данъчни правят резервации, настаняват се в хотелите и заплащат нощувките си. След като не им бъдат издадени фискални касови бонове за заплатената услуга, те преминават към проверка и запечатване на обекта.

От НАП Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. Проверки за неиздаване на касови бележки варненските данъчни извършват и по сигнали на граждани, на които е отказано да им бъдат издадени такива при закупените от тях стоки и услуги. От началото на летния сезон в териториалната дирекция са постъпили 230 такива сигнала. По всички сигнали са извършили проверки, като подателите им са уведомени за предприетите от инспекторите действия.

От началото на юли до момента са извършени общо 3 405 проверки по Северното Черноморие. Съставени са 290 акта за административни нарушения.  85 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 16 за липса на касов апарат и 189 акта за разлика в касовата наличност.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол” са превозните средства,  които  зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили 12 955 проверки на транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност близо 9.5 млн. лева. След направен анализ за 2016 г. търговските фирми от курортните комплекси са внесли 160 млн. лв. данъци в повече в сравнение с 2015 г., което показва, че постоянният контрол от страна на НАП е довел до дисциплиниращ ефект от страна на фирмите и спазване на данъчно осигурителното законодателство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *